Een thuisbatterij is een apparaat dat steeds populairder wordt onder huiseigenaren. Het is een batterij die zonne-energie kan opslaan om te gebruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals ’s nachts of op bewolkte dagen. In dit artikel bespreken we de installatie en het gebruik van een thuisbatterij.
Installatie van een thuisbatterij
De installatie van een thuisbatterij is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier gebeurt. Het eerste dat u moet doen is beslissen waar u de batterij wilt plaatsen. Dit kan binnen of buiten zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimte en uw persoonlijke voorkeur.
Vervolgens moet u de batterij aansluiten op uw zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen. Dit gebeurt meestal via een omvormer, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom die in uw huis kan worden gebruikt. De omvormer moet worden aangesloten op de thuisbatterij, die de overtollige energie opslaat voor later gebruik.
Als u niet over zonnepanelen beschikt, kunt u de thuisbatterij nog steeds gebruiken door deze aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Op deze manier kunt u de batterij opladen met goedkopere elektriciteit tijdens daluren en vervolgens gebruiken tijdens piekuren wanneer de elektriciteitskosten hoger zijn.
Gebruik van een thuisbatterij
Wanneer de thuisbatterij is geïnstalleerd, is het tijd om deze te gebruiken. U hoeft niet veel te doen, de batterij doet het werk voor u. Zodra uw zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen meer energie produceren dan u op dat moment nodig heeft, slaat de thuisbatterij deze overtollige energie op. Wanneer uw zonnepanelen niet genoeg energie produceren, kunt u deze energie uit de batterij halen om te gebruiken.
Veel thuisbatterijen hebben een app die u kunt downloaden om de status van uw batterij te bekijken. Hiermee kunt u zien hoeveel energie er in de batterij zit en hoeveel er wordt gebruikt. Sommige apps kunnen u zelfs vertellen hoeveel u bespaart door uw overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.