Start vandaag met energie én geld te besparen

Belangrijke energietips voor een goedkoper leven

Er zijn veel manieren om energie te besparen in huis, en het goede nieuws is dat de meeste van deze methoden niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hieronder vind je een aantal tips en suggesties om energie te besparen in je huis of appartement.

  1. Vervang reguliere gloeilampen door LED-lampen: LED-lampen verbruiken tot wel 80% minder energie dan gloeilampen. Daarbij gaat een LED-lamp ook nog eens veel langer mee, waardoor je niet alleen op energiekosten bespaart, maar ook op de kosten van het vervangen van de lampen.
  2. Zet apparaten die niet worden gebruikt uit in plaats van op stand-by te laten staan: Veel elektronische apparaten blijven energie verbruiken wanneer ze op stand-by staan. Dit kan aardig oplopen als je bedenkt hoeveel apparaten er tegenwoordig in huis staan. Door deze apparaten helemaal uit te zetten (en niet alleen op stand-by), bespaar je energie.
  3. Investeer in een goede isolatie voor je huis: Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte binnen en de kou buiten. Hierdoor hoef je minder te stoken en daalt de energierekening. Goede isolatiemaatregelen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van dubbel glas, spouwmuurisolatie en dakisolatie.
  4. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht in huis: Maak optimaal gebruik van daglicht. Houd gordijnen overdag open, plaats meubels niet voor ramen en overweeg het installeren van dakramen of lichtkoepels om meer natuurlijk licht binnen te laten.
  5. Maak gebruik van een slimme thermostaat: Met een slimme thermostaat kun je de temperatuur in huis automatisch regelen en energie besparen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de thermostaat een uur voordat je thuiskomt aanspringt, zodat het lekker warm is als je binnenkomt. Ook kun je de thermostaat op afstand bedienen met een app.
  6. Kies voor apparaten met een energielabel A+++ zoals koelkast of wasmachine: Dit label geeft aan dat het apparaat zeer zuinig is in gebruik. Vaak zijn deze apparaten iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn bespaar je hiermee op de energiekosten.
  7. Ga voor zonnepanelen: Met zonnepanelen wek je zelf energie op en ben je minder afhankelijk van de energieleverancier. Hierdoor dalen de energiekosten en draag je bij aan een beter milieu. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen.
  8. Gebruik een waterbesparende douchekop en vervang lekkende kranen en toiletten: Waterbesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat er minder water wordt verbruikt tijdens het douchen. Lekkende kranen en toiletten kunnen ook veel water verspillen.
  9. Kook efficiënt: Kook met de juiste pannen en deksels en zet het vuur niet hoger dan nodig is. Hiermee bespaar je energie en kun je jouw energierekening omlaag brengen.
  10. Maak gebruik van duurzame vervoersmiddelen: Fietsen, wandelen of het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezonder en goedkoper. Als een auto toch nodig is, kies dan voor een elektrische of hybride variant.

Door deze tips toe te passen, kun je energie besparen in je huis of appartement en zo bijdragen aan een beter milieu en lagere kosten voor jouw huishouden.