Leer bewuster omgaan met energie, water en gas

Bespaar geld en verminder je ecologische voetafdruk: Tips om je verbruik bij te houden

Het bijhouden van je verbruik van energie, water, gas en andere middelen is een belangrijke stap om bewuster te worden van je dagelijkse gewoonten en om te zien waar je mogelijk kunt besparen. Door bewust te zijn van je verbruik en het bij te houden, kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verminderen, maar ook geld besparen op je energie- en waterrekeningen. In deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het bijhouden van je verbruik een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan een betere toekomst voor onze planeet.

Er zijn verschillende manieren waarop je je elektriciteitsverbruik kunt bijsturen en verminderen:

 • Bewustzijn: Het eerste wat je moet doen is je bewust worden van je elektriciteitsverbruik en waar je het meeste verbruikt. Noteer de meterstanden van je elektriciteitsmeter op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld aan het begin en het einde van de maand, en bekijk waar het meeste verbruik plaatsvindt.
 • Verlichting: Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen is een eenvoudige manier om je elektriciteitsverbruik te verminderen. LED-lampen verbruiken tot 80% minder energie dan gloeilampen.
 • Apparaten uitschakelen: Veel apparaten gebruiken nog steeds energie, zelfs als ze niet worden gebruikt. Door apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt, kun je je elektriciteitsverbruik verminderen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact van apparaten zoals televisies, computers en opladers wanneer je ze niet gebruikt of gebruik een stekkerdoos met schakelaar of slimme stekker.
 • Efficiënte apparaten: Als het tijd is om nieuwe apparaten te kopen, kies dan voor energiezuinige modellen. Let bijvoorbeeld op het energielabel en kies voor apparaten met een A+++-label zoals koelkasten, wasmachines of computers.
 • Thermostaat: Een programmeerbare thermostaat kan helpen om energie te besparen. Programmeer de thermostaat zo dat de temperatuur tijdens de nacht en wanneer je niet thuis bent lager is en verhoog deze weer wanneer je thuis bent.
 • Zonnepanelen: Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je eigen elektriciteit op te wekken. Overweeg om zonnepanelen op je dak te installeren als je dit nog niet hebt gedaan.

Door deze tips toe te passen, kun je je elektriciteitsverbruik bijsturen en verminderen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Er zijn verschillende manieren waarop je je waterverbruik kunt bijsturen en verminderen:

 • Net zoals bij elektriciteit… bewustzijn: Het eerste wat je moet doen is je bewust worden van je waterverbruik en waar je het meeste water verbruikt. Noteer bijvoorbeeld je meterstanden op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld aan het begin en het einde van de maand, en bekijk waar het meeste verbruik plaatsvindt.
 • Waterbesparende producten: Er zijn verschillende waterbesparende producten beschikbaar die je in huis kunt gebruiken, zoals waterbesparende douchekoppen en toiletspoelbakken. Deze producten verlagen de hoeveelheid water die je gebruikt en besparen zo water en geld.
 • Douche- en badtijd: Beperk de tijd die je onder de douche of in bad doorbrengt. Douche bijvoorbeeld maximaal 5-10 minuten en laat het water niet onnodig lopen terwijl je je wast.
 • Leidingen: Repareer lekkende kranen en leidingen zo snel mogelijk. Een klein lek kan al snel tot honderden liters verspild water per jaar leiden.
 • Efficiënte apparaten: Kies bij de aanschaf van nieuwe apparaten voor efficiënte modellen. Er zijn bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers op de markt die minder water verbruiken dan oudere modellen.
 • Tuinieren: Gebruik regenwater om je planten water te geven. Dit kun je doen door een regenton te installeren en het water op te vangen tijdens regenbuien. Ook kun je ervoor kiezen om planten te kiezen die minder water nodig hebben of de tuin te voorzien van een automatisch irrigatiesysteem.

Er zijn verschillende manieren waarop je je aardgasverbruik kunt bijsturen en verminderen:

 • En terug… bewustzijn: Het eerste wat je moet doen is je bewust worden van je aardgasverbruik en waar je het meeste gas verbruikt. Noteer bijvoorbeeld je meterstanden op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld aan het begin en het einde van de maand, en bekijk waar het meeste verbruik plaatsvindt.
 • Isolatie: Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte minder snel verloren gaat, waardoor je minder aardgas nodig hebt om je huis te verwarmen
 • Thermostaat: Pas je thermostaat aan zodat je minder gas verbruikt. Zet de thermostaat bijvoorbeeld een graadje lager en draag een extra trui in huis.
 • Efficiënte apparaten: Kies bij de aanschaf van nieuwe apparaten voor efficiënte modellen. Er zijn bijvoorbeeld CV-ketels op de markt die minder gas verbruiken dan oudere modellen.
 • Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in huis. Voldoende ventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat, maar ook voor een betere verbranding van aardgas in de CV-ketel, waardoor er minder gas nodig is.
 • Gasverbruik in de keuken: Kook op een laag vuur en dek pannen af met een deksel om warmteverlies te voorkomen. Gebruik ook geen gasbrander om eten te ontdooien of op te warmen, maar gebruik de microgolfoven of magnetron.

Door deze tips toe te passen, kun je je algemeen verbruik bijsturen en verminderen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.