Sluipverbruik: hoe het te voorkomen en geld te besparen

Voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik, ook wel bekend als standby-verbruik, is het energieverbruik van elektrische apparaten terwijl ze niet actief worden gebruikt. Dit is een verborgen kostenpost die veel huishoudens vaak over het hoofd zien. Het kan immers lijken alsof deze apparaten helemaal uitgeschakeld zijn, maar in werkelijkheid blijven ze nog steeds stroom verbruiken. Sluipverbruik kan zorgen voor een verhoogde energierekening en heeft een negatieve invloed op het milieu. Op deze pagina bespreken we hoe je sluipverbruik kunt voorkomen en geld kunt besparen.

 1. Gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar
  Een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar is een eenvoudige en effectieve manier om sluipverbruik te voorkomen. Je kunt de stekkerdoos aansluiten op een stopcontact en de stekkers van de apparaten die sluipverbruik veroorzaken erin steken. Door de stekkerdoos uit te schakelen wanneer je de apparaten niet gebruikt, voorkom je dat ze nog steeds stroom verbruiken.
 2. Trek de stekkers uit het stopcontact
  Als je geen stekkerdoos met aan/uit-schakelaar hebt, dan kun je de stekkers van de apparaten ook gewoon uit het stopcontact halen. Dit is iets meer werk, maar het is wel de meest effectieve manier om sluipverbruik te voorkomen.
 3. Kies voor apparaten met een laag standby-verbruik
  Sommige apparaten hebben een veel hoger standby-verbruik dan andere. Als je nieuwe apparaten koopt, let dan op het standby-verbruik en kies voor apparaten met een laag energieverbruik in de standby-modus. Het is verplicht om het standby-verbruik op het energielabel van het apparaat te vermelden, dus dit maakt het makkelijker om een bewuste keuze te maken.
 4. Gebruik een slimme stekker
  Een slimme stekker is een apparaat dat je tussen het stopcontact en het elektrische apparaat plaatst. Hierdoor kun je het apparaat via een app op je telefoon of tablet aan- en uitzetten. Dit kan handig zijn als je niet thuis bent en toch het sluipverbruik wilt verminderen.
 5. Schakel de apparaten volledig uit
  Sommige apparaten hebben een “uit”-knop op de afstandsbediening, maar dit betekent niet dat het apparaat volledig is uitgeschakeld. Om er zeker van te zijn dat het apparaat geen stroom meer verbruikt, kun je de stekker uit het stopcontact halen.

Sluipverbruik kan flink oplopen en zorgen voor onnodig hoge energierekeningen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om sluipverbruik te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een slimme stekker of stekkerdoos met aan/uit schakelaar, schakel apparaten volledig uit en vervang oude apparaten door nieuwe energiezuinige exemplaren.