Nu een TV kopen, welk type neem ik best? OLED of QLED?

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe televisie, is de kans groot dat u de termen OLED en QLED bent tegengekomen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee technologieën? In dit artikel leggen we het aan u uit.

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is een technologie die al een aantal jaren bestaat. Bij OLED-televisies worden er organische materialen gebruikt om licht te creëren. Dit gebeurt doordat er elektrische stroom door de materialen wordt gestuurd, waardoor er licht ontstaat.

Het voordeel van OLED-televisies is dat ze een zeer hoge beeldkwaliteit bieden. Doordat de pixels individueel verlicht worden, zijn de zwartwaarden perfect en zijn de kleuren levendig en helder. Bovendien hebben OLED-televisies een zeer snelle responstijd, wat ideaal is voor het kijken van sport of actiefilms.

Wat is QLED?

QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en is een relatief nieuwe technologie. Bij QLED-televisies wordt er gebruik gemaakt van kleine deeltjes, genaamd quantum dots, die licht uitstralen wanneer ze worden blootgesteld aan energie.

Het voordeel van QLED-televisies is dat ze een zeer hoge helderheid bieden. Dit maakt de televisies ideaal voor het kijken van films of televisieprogramma’s in een felverlichte ruimte. Bovendien hebben QLED-televisies een lange levensduur en zijn ze energiezuinig.

Verschillen tussen OLED en QLED

Het grootste verschil tussen OLED en QLED is de manier waarop het licht wordt geproduceerd. Bij OLED-televisies worden individuele pixels verlicht, terwijl bij QLED-televisies het licht afkomstig is van een achtergrondverlichting. Dit heeft gevolgen voor de beeldkwaliteit en de helderheid van de televisie.

OLED-televisies hebben over het algemeen een betere beeldkwaliteit dan QLED-televisies. Dit komt doordat de individuele pixels volledig uit kunnen worden geschakeld, waardoor er perfecte zwartwaarden ontstaan. Bovendien hebben OLED-televisies een groter kleurenbereik dan QLED-televisies.

QLED-televisies daarentegen hebben een hogere helderheid dan OLED-televisies. Dit maakt de televisies ideaal voor het kijken van content in felverlichte ruimtes. Bovendien hebben QLED-televisies over het algemeen een langere levensduur dan OLED-televisies.

Energieverbruik OLED vs. QLED 

Als het gaat om energieverbruik, zijn OLED-televisies over het algemeen zuiniger dan QLED-televisies. Dit komt omdat OLED-schermen individuele pixels hebben die zelf licht produceren, terwijl QLED-schermen gebruik maken van een achtergrondverlichting om het beeld te produceren. Bij OLED-televisies wordt alleen de benodigde pixels verlicht, terwijl bij QLED-televisies de hele achtergrondverlichting aan staat, ongeacht of het beeld lichte of donkere delen bevat. Hierdoor verbruiken QLED-televisies meer energie dan OLED-televisies.

Het verschil in energieverbruik tussen OLED– en QLED-televisies is echter niet enorm groot en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de televisie, de helderheid en de gebruiksomstandigheden. Het is daarom belangrijk om naar het energielabel te kijken om een idee te krijgen van het verwachte energieverbruik van de televisie.

Als u zich zorgen maakt over energiebesparing, kunt u ervoor kiezen om een OLED-televisie te kopen, omdat deze over het algemeen zuiniger is dan een QLED-televisie. Maar als beeldkwaliteit en helderheid voor u belangrijker zijn dan energieverbruik, kan een QLED-televisie de beste keuze voor u zijn.